tiistai 25. elokuuta 2020

Maryse Condé: Desirada

Maryse Condé: Desirada. Leopard förlag. Stockholm. 2009

Översättning: Helena Böhme

Jag har läst de första 50 sidorna av denna ytterst intressanta bok, men måste tyvärr lämna den tillbaka. Kommer definitivt att reservera om den på bibban för att få njuta av boken i lugn och ro.

Maryse Condé är född 1937 på Guadeloupe och anses vara en av den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett antal böcker och har undervisat bl.a. vid Sorbonne och Harvard och är professor emeritus vid Columbia University.

Huvudpersonen i Desirada är Maria-Noelle som blir lämnad av sin mor, den 15 åriga Reynalda hos den barnlösa Renélis på Guadeloupe. Maria-Noelle har fyllt 10 år då hennes mor vill ha henne hos sig i Paris. Men Maria-Noelle vill senare åka tillbaka och söka sanningen om Reynalda och sin okände far.

"Vem var barnets riktiga mamma? Hon som hade skött om hennes mässling, smittkoppor och öroninflammationer eller hon som gjorde sig märkvärdig i Frankrike?"

Desirada är enligt vad jag kunde hitta inte översatt till finska och inget annat av Maryse Condé heller . Kanske blir hon det ännu - åtminstone Dagens Nyheter har skrivit henne vara "i Nobelprisklass".

Helmet 2020 läsutmaning får tillägg:

25. I boken är någon på en ö

32. Boken har ursprungligen kommit ut på ett språk du inte kan (franska)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti