sunnuntai 26. joulukuuta 2021

Meri Valkama: Sinun, Margot

 Meri Valkama: Sinun, Margot. 2021. WSOY. Äänikirja



Vaikka Sinun, Margot on vasta esikoiskirja, on sen kirjoittanut Meri Valkama (s. 1980) kokenut kirjoittaja. Hän on tutkiva toimittaja ja viestinnän asiantuntija. Meri Valkama on lapsuudessaan viettänyt vuosia Itä-Berliinissä ja opiskellut aikuisena politiikan tutkimusta ja journalismia Berliinin Freie-yliopistossa, jossa tutki DDR:ssä työskennelleitä toimittajia. Tällä taustalla voi todeta, että kirjoittaja tuntee ympäristön, johon Sinun, Margot sijoittuu.

Kirjan päähenkilö on Vilja, jonka Markus-isä oli DDR:ssä työskentelevä ja DDR:ään uskova ulkomaankirjeenvaihtaja. Markus asuu Itä-Berliinissä vaimonsa Rosan ja heidän kahden lapsensa kanssa. Kun muuri murtuu ja Saksat yhdistyvät 1989 päättyy myös Rosan ja Markuksen avioliitto ja Viljan muistikuvat Berliinistä haalistuvat.

Isän kuoltua jo aikuinen Vilja löytää nipun kirjeitä, joissa Margot puhuttelee Erichiä. Vilja tajuaa nämä salanimiksi, jotka viittaavat Honeckerien pariskuntaan ja päättelee, että Markus-isällä on ollut suhde kirjeissä Margotiksi itseään nimittävään naiseen. Kirjeissä mainitaan lapsi, jota kutsutaan Kastanjaksi. Tarkoittako Kastanja Viljaa ja miksi hän ei itse muista tuolta ajalta juuri mitään?

On kirjoitettu, että tämän kirjan pääosassa ovat muistaminen ja menneisyys. Ja että Sinun, Margot yhdistää henkilökohtaisia muistoja laajempiin, kansallisiin muistamisen kysymyksiin. Tämä on aivan totta, juuri tästä kirja kertoo.

Sinun, Margot sai Helsingin Sanomien vuoden 2021 parhaan suomenkielisen esikoisteoksen palkinnon.

Lämmin suositus minultakin.

Helmet-lukuhaaste:

3. Historiallinen romaani
6. Kirja kertoo rakkaudesta
8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa
37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa
45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija
49. Kirja on julkaistu vuonna 2021

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti