sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Heidi Köngäs: Dora, Dora

Heidi Köngäs: Dora, Dora. Otava. 2013. Sivuja 333.


 Dora, Dora on kertomus kolmannen valtakunnan varusteluministerin Albert Speerin matkasta jouluna 1943 Lappiin ja jäämeren rannalle. Kyseisenä aikana Speer on joutunut Führerin epäsuosioon oltuaan aiemmin yksi läheisimpiä. Speer jumaloin Hitleriä ja kärsii välirikosta. Lappiin hän tulee tarkastamaan Petsamon nikkelin tuotantoa, joka on tärkeää sodankäynnin kannalta. Fakta ja fiktio sekoittuvat, sillä Speer teki aikoinaan tuon matkan. 

Speerillä on mukanaan sihteerinsä, Frau Annemarie Kempf, suomalainen tulkki Eero Kallankari, saksalainen taikuri Ewald Himmelblau ja viulutaiteilija Borries. Kaksi jälkimmäistä ovat mukana tarkoituksena viihdyttää Lapissa olevia saksalaisia sotilaita. Taikuri jännittää esiintymisiään, lisäksi häntä pelottaa tulevatko hänen osin juutalaiset sukujuurensa ilmi. Kukin kertoo matkan etenemisestä vuorollaan ja omalta kannaltaan. 

Pidin kirjasta ja se innosti lukemaan lisää Albert Speeristä. Speer ei ollut sotilas, vaan aristokraatti ja lahjakas arkkitehti. Hän pääsi Führerinsä suosioon juuri olemalla kaikkea, mitä Hitler itse ei ollut. Julmuus heillä oli yhteistä. 

Helmet-lukuhaaste 2022:

1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa
14. Kirja kertoo historiallisesta tapahtumasta
15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää
16. Kirjan luvuilla on nimet
19. Kirjassa on vähintään kolme eri kertojaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti