perjantai 16. helmikuuta 2024

Johanna Venho: Syyskirja

Johanna Venho: Syyskirja. 2021. WSOY.  278 sivua.


Syyskirja kertoo nuoren ekoaktivisti Marian retkestä Pellinkiin tavoitteenaan nähdä 77-vuotias Tove Jansson, joka viettää viimeistä kesäänsä Klovharun saarella kumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa. Maria on pitänyt Tove Janssonista lapsesta saakka mutta nyt, kun hänen äitinsä on kuolemansairas hakee Maria kontaktia ihailemaansa taiteilijaan, joka on myös menettänyt äitinsä. 

Tarina kulkee usealla tasolla. Yhtäällä on Marian hetki, kun hän seuraa kiikarilla katsoen Toven ja Tootin lähtövalmisteluja. Erikseen on kuvitteellinen Toven ja Tootin yhteinen aika saarella ja heidän jäähyväistunnelmansa. Kolmantena tasona on osittain kuvitteellinen, mutta annettuihin lähteisiin perustuva Toven vanhempien elämää kuvaava taso ja etenkin Toven äidin Hamin elämä ja taiteilijan työ. 

Saariston ja meren kuvaukset ovat kauniita ja runollisia. Muuten olisin kaivannut Marian henkilökuvaan syvyyttä. Hän tuntuu kohdistavansa ahdistuksensa äidin sairaudesta Toveen ja toivoo tältä tukea. Tätä olisi voinut syventää ja jättää Janssonin perheen historian vähemmälle.

"Hän seisoo yöpaita päällä avokuistilla ja nuuhkii tuulta. Levää ja suolaa, sellainen on vapauden haju."
"Turvassa ei ole kukaan ja siksi on tärkeää, että löytää ajoissa piilopaikan."

Helmet-lukuhaaste:

26. Kirjan nimessä on sana kirja 
35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa 
50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti