lauantai 16. maaliskuuta 2024

Merja Otava: Priska

Merja Otava: Priska - kesästä kesään. 1960. WSOY

Merja Otava voitti 1959 WSOY:n järjestämän Anni Swanin muistokilpailun nuorisoromaanillaan Priska, joka kertoo nuoren tytön siirtymisestä lapsuudesta murrosikään. (Wikipedia)

Kirja löytyi kirjaston vaihtohyllystä. Muistan lukeneeni tämän joskus nuorena tyttönä. Kiinnosti kokeilla miltä lukeminen nyt tuntuu usean vuosikymmenen kuluttua.  Merja Otavan kirjoista muista lukeneeni myös kirjan: Minä Annika ÄP. 

Tarinan päähenkilö, Priska haaveilee kirjailijan urasta, mutta koulussa ainekirjoitus ei alkuun vakuuta. Priska saa mielestäni aika paljon tukea perheeltään ja ympäristöstään ja hänellä on monta ystävää. Pieniä ihastuksiakin on mukana. Parasta oli kun tarinan loppupuolella Priska herää huomaamaan luokan parhaan tytön, jonka muut luokkalaiset olivat jättäneet kaiken toiminnan ulkopuolelle. Tästä olisi mielellään lukenut lisää.

Kovin kilttiä on tämä 50-luvun lopun teiniangstin kuvaaminen. Onko maailma muuttunut raaemmaksi, kun nykykirjallisuudessa vastaavat ovat paljon raaempia ja jopa välivaltaisempia?

Helmet-lukuhaaste:

05. Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäsi 
24. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiin 
42. Kirjan nimessä on alaotsikko 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti