sunnuntai 25. elokuuta 2024

Mikaela Strömberg: Sophie

Mikaela Strömberg: Sophie. 2015. Schildts&Söderströms. 277 sidor.

Bakpärmen:

Livet är lika bekymmerslöst som i gamla romaner. Det är 1840-tal i det pulserande Petersburg och Sophie är äldsta dottern i en livlig, tysk prästfamilj. 

Men sedan börjar det hända saker. Första förälskelsen dyker upp (liebe, liebe, liebe), en inbjudan till tsarens hov dyker upp, en andra förälskelse och det tas ett snedsteg. Mein Gott, ja aber natürlich.

Sophie sammanförs med en holländsk köpman, en äventyrare med vidlyftiga planer. Det ljuva ungflickslivet i Petersburg byts ut mot äktenskap och finländsk landsbygd. Sophie fostrar sin växande barnaskara och håller hjulen rullande när mannen inte förmår göra det. Men också hon har sina gränser, och hon gör sina val hur tunga och okonventionella de än är. 

Sophie är en osentimental historisk roman som vare sig förskönar eller förminskar sina gestalter. Strömbergs noga övervägda sparsamma språk är fullt av svart humor. 

Helmet läsutmaning:

33. I boken flyttar någon ut på landet  
41. I boken föds ett barn  

torstai 8. elokuuta 2024

Anu Patrakka: Arvoton

Anu Patrakka: Arvoton. Otava. 2023. Sivuja 311.


Takakansiteksti:

Koukuttavan dekkarisarjan avaus vie Portugaliin huikeiden maisemien pimeälle puolelle.

Nelson Monteiro on juuri aloittanut johtavana rikostutkijana Porton poliisin henkirikosyksikössä, kun päivystäjä ilmoittaa, että hiekkarannalta on löytynyt ihmisen pää pussiin pakattuna. 

Pian kuvaan tulevat ihmiskauppa sekä orjapalkalla ja vailla ihmisarvoa viljelmillä raatavat nuorukaiset, jotka kuvittelevat Euroopan olevan heille mahdollisuus parempaan elämään. 

Portugalilaistuneen suomalaiskirjailijan teosten tapahtumat pohjaavat todellisiin rikoksiin.

Helmet-lukuhaaste:

23. Suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja 
38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet 

Outi Pakkanen: Pullonkerääjä

Outi Pakkanen: Pullonkerääjä. Seven. 2022. Sivuja 318.


Takakansiteksti: 

Varakkaan töölöläisperheen kulissit romahtavat - dekkarikuningattaren kolmaskymmenes teos.

Isabella Haapanen nauttii kävelyistä marraskuisten puistojen varjoissa. Langanlaiha nuorukainen luurankomaskissa kiinnittää hänen huomionsa. Kuka tuo nuori mies on?

Abiturientti Amos Skog haaveilee lasitaiteilijan urasta, mutta vanhemmat vastustavat ajatusta. Isoisä, vanha teollisuusneuvos, ymmärtää Amosta paljon paremmin. 

Anna Laine on ison ratkaisun kynnyksellä ja joutuu punnitsemaan vaihtoehtoja. Mutta siitä ei mäyräkoinaneiti Justiina tiedä mitään. 

Helmet-lukuhaaste: 

23. Suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja 
24. Kirjan tapahtumat sijoittuvat pääkaupunkiin 


maanantai 5. elokuuta 2024

Irja Aro-Heinilä

Irja Aro-Heinilä: Kun emme mitään muuta voi. 2023. Warelia. Sivuja 312.


Blogikaverini Pappilan mummon vinkistä tilasin tämän kirjan kirjastosta. Aiheesta on vielä toinenkin osa. Irja Aro-Heinilä, itsekin Tansaniassa ja muualla Afrikassa olleena tuntee hyvin paikalliset olot ja tavat. Kirja on kuitenkin romaani ja paikoin aika järkyttäväkin. Mikä on naisen asema, kun perheen lehmä on arvokkaampi kuin perheen äiti?

Takakannen teksti:

"Kuuma aurinko lyö lentokentällä vastaan tuttuna ja tukahduttavana. Hartiat ovat kummallisen keveät, paluu Morogoroon tuntuu hyvältä ja oikealta. 

Ympärillä Tansania tuoksuu ja hehkuu. Swahili soi. Valo ja rikkaat aistimukset tulvivat jokaiseen soluun, ihmisten kiireettömyys tekevät olon kotoisaksi. Mutta on muutakin. Vaikka eletään 2000-luvun alkua, tohara-juhlissa tytöiltä edelleen silvotaan sukupuolielimiä. On teini-ikäisten tyttöjen ja aikuisten miesten välille sovittuja avioliittoja, joita morsianten on lähes mahdotonta välttää. 

Tyttöjen ympärileikkauksista tutkimusta tekevä suomalaisnainen muuttaa aiemmasta elämästään tuttuun Morogoroon ja tutustuu masai-heimoon kuuluvaan nuoreen naiseen. Vaikeiden ihmissuhdesolmujen pakoileminen yhdistää näitä kahta, suuria ratkaisuja on tehtävä.

Helmet-lukuhaaste: 40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma