maanantai 5. elokuuta 2024

Irja Aro-Heinilä

Irja Aro-Heinilä: Kun emme mitään muuta voi. 2023. Warelia. Sivuja 312.


Blogikaverini Pappilan mummon vinkistä tilasin tämän kirjan kirjastosta. Aiheesta on vielä toinenkin osa. Irja Aro-Heinilä, itsekin Tansaniassa ja muualla Afrikassa olleena tuntee hyvin paikalliset olot ja tavat. Kirja on kuitenkin romaani ja paikoin aika järkyttäväkin. Mikä on naisen asema, kun perheen lehmä on arvokkaampi kuin perheen äiti?

Takakannen teksti:

"Kuuma aurinko lyö lentokentällä vastaan tuttuna ja tukahduttavana. Hartiat ovat kummallisen keveät, paluu Morogoroon tuntuu hyvältä ja oikealta. 

Ympärillä Tansania tuoksuu ja hehkuu. Swahili soi. Valo ja rikkaat aistimukset tulvivat jokaiseen soluun, ihmisten kiireettömyys tekevät olon kotoisaksi. Mutta on muutakin. Vaikka eletään 2000-luvun alkua, tohara-juhlissa tytöiltä edelleen silvotaan sukupuolielimiä. On teini-ikäisten tyttöjen ja aikuisten miesten välille sovittuja avioliittoja, joita morsianten on lähes mahdotonta välttää. 

Tyttöjen ympärileikkauksista tutkimusta tekevä suomalaisnainen muuttaa aiemmasta elämästään tuttuun Morogoroon ja tutustuu masai-heimoon kuuluvaan nuoreen naiseen. Vaikeiden ihmissuhdesolmujen pakoileminen yhdistää näitä kahta, suuria ratkaisuja on tehtävä.

Helmet-lukuhaaste: 40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti