Hei ja tervetuloa blogiini! Pidän kirjoista ja minulla on niitä paljon. Kaikkia en välttämättä lue, mutta tässä blogissa kerron kirjoista joihin jostain syystä törmään, joita selailen, joihin olen mieltynyt, jotka kiinnostavat, jotka olen lukenut kokonaan tai vain sieltä täältä. Ilahdun mahdollisista kommenteista. Oletko lukenut saman kirjan? Mitä pidit? Käypä kylässä myös kässäaiheisessa blogissani Puikoillanikin osoitteessa: https://puikoillanikin.blogspot.com/
tiistai 17. joulukuuta 2024
Johanna Frid: Haralds mamma
torstai 12. joulukuuta 2024
Satu Vasantola: Kun isä osti Merenkurkun
Satu Vasantola: Kun isä osti Merenkurkun. Tammi. 2023. Sivuja 255
Takakansi:
"Tämä matka päättyy pian, ja se on minun syytäni."
Juhannusviikolla isä katoaa tanssikengät mukanaan. Katoaminen ei tule tyttärelle yllätyksenä, sillä tutut merkit ovat olleet luettavissa jo jonkin aikaa: ravit, kravatti sekä puheet olemattomista miljoonista ja kostosta, jota laman sairastuttama isä suunnittelee.
Tytär lähtee isänsä perään. Alkaa matka halki kesäisen Suomen. Sen aikana tytär joutuu kohtaamaan paitsi isän maniajaksojen värittämän menneisyyden myös kaikki ne kipeät muistot, jotka tämän sairauden varjossa vietetty lapsuus on synnyttänyt. Nekin, jotka keho muistaa vaikka mieli ei.
Helmet lukuhaaste:
09. Kirjassa joku karkaa
11. Kirjan kannessa tai nimessä on yksi neljästä elementistä (ilma, vesi, maa tai tuli)
30. Kirja, jossa ei ole nimettyjä tai numeroituja lukuja
Kuusi apokryfikirjaa
Kuusi apokryfikirjaa on käännösehdotus, jonka on tehnyt Apokryfikirjojen käännöskomitea vuonna 2006. Kirkkohallituksen monistamo. Sivuja 171.
Takakansi:
Mistä on peräisin maailmantaiteesta tuttu Judit ja Holofernes -aihelma? Entä Susanna kylvyssä? Mistä kirjasta Aleksis Kivi sai vaikutteita Nummisuutareiden juoneen?
Näihin kysymyksiin löytyy vastaus tästä kokoelmasta. Apokryfikirjojen käännöskomitea julkaisee nyt ensimmäisenä näytteenään kuuden kirjan uudet suomennokset. Septuagintaan eli kreikankieliseen Vanhaan testamenttiin kuuluvat apokryfikirjat liittyvät läheisesti Raamattuun ja ovat merkittävä osa maailmankirjallisuutta.
Martti Luther suositteli Vanhan testamentin apokryfikirjojen lukemista. Tästä valikoimasta voi havaita, miksi. Värikkäissäkin kertomuksissa on vankka uskonnollinen perustansa, julistavista runoteksteistä puhumattakaan. Kantavana teemana on, että Jumala koettelee omiaan mutta aikanaan armahtaa heidät.
Helmet-lukuhaaste:
26. Kirjan nimessä on sana kirja