torstai 17. huhtikuuta 2025

Oyinkan Braithwaite: My Sister the Serial Killer

Oyinkan Braithwaite: My Sister the Serial Killer. 2018. Sivuja 226.


Sisareni, sarjamurhaaja vetoaa heti kannesta ja nimestä lähtien. Aloituskin on vahva: ”Ayoola kutsuu minut luokseen näillä sanoilla: Korede, olen tappanut sen. Olin toivonut, etten koskaan enää kuulisi noita sanoja.” Kerro lisää! Ayoola on Koreden sisar ja sarjamurhaaja, koska sarjamurhaajaksihan lasketaan, kun murhaa kolme ihmistä. Isosisko Korede on sitten se, joka saa siivota jäljet.

Kirja alkaa sillä, että Ayoolan poikaystävä Femi on saanut veitsestä ja on ilmiselvästi kuollut. Korede tulee paikalle, siivoaa jäljet ja auttaa Ayoolaa hankkiutumaan eroon ruumiista. Jäljelle jää vain kiinni jäämisen pelko ja sietämätön Ayoola, joka haluaisi riekkua somessa ikään kuin ei surisi mystisesti kadonnutta poikaystäväänsä, jonka vain sattui näkemään viimeisenä ihmisenä.

Korede työskentelee sairaalassa ja on ihastunut ihanaan lääkäri Tadeen. Tilanne käy kiperäksi, kun Ayoola ilmestyy Koreden työpaikalle ja iskee silmänsä Tadeen – ja Tade Ayoolaan, koska kukaan mies ei voi vastustaa Ayoolan vetovoimaa. Se on osoittautunut hyödylliseksi, kun kyse on uteliaista poliiseista, mutta että Koreden oma Tade…

Takakansi lupailee jotenkin hauskaa ja kepeää kirjaa. Nopeatempoinen teos Sisareni, sarjamurhaaja kyllä onkin, se etenee lyhyinä lukuina todella kiivasta vauhtia, kirjan lukee nopeasti. Ehkä vähän turhankin nopeasti, vähän köykäiseksi kokemus lopulta jää. Mikään naurupommi se ei kepeydestään huolimatta ole, vaan itse asiassa sävyiltään jopa aika synkähkö. Koreden asema ei ole kadehdittava, tai näiden nuorten nigerialaisten naisten asema muutenkaan. Nykyhetken tapahtumien ohella kirja avaa sisarusten taustaa ja perheen tilannetta laajemminkin.

Dramaattinen ja vauhdikas kirja on kepeä, mutta myös ajatuksia herättävä. Korede on sympaattinen päähenkilö ja Ayoola kamala, raivostuttava pikkusisko, joka todella koettelee Koreden ja lukijankin kärsivällisyyttä. Ayoolan soisi jäävän kiinni, mutta toisaalta, Koredelle ei haluaisi vastoinkäymisiä. Sisarusten keskinäinen luottamus ja rakkaus ovat koetuksella, mutta ovat kuitenkin lopulta kestävintä.

Helmet-lukuhaaste: 

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä


perjantai 11. huhtikuuta 2025

Outi Pakkanen: Kuolema käy jatkoilla

Outi Pakkanen: Kuolema käy jatkoilla. 1997. Otava. 288 sivua.


Menestyskirjailija Laura Halonen viettää 40-vuotisjuhliaan ravintola Rivolissa. Päivänsankaria onnitellaan ja halataan, samppanjalaseja kohotellaan, ruokaa on tarjolla runsaasti. Anna Laine on piirtänyt kannen Laura Halosen kirjaan ja valokuvaa juhlia Lauran pyynnöstä. Yllättävät vieraat rikkovat juhlatunnelman. Jatkoille lähdetään Laura Halosen kotiin. Mukaan lähtevät Anna Laine, Lauran kustantaja Ilkka Halme puolisoineen, toimittaja Tero Tuomela, Lauran henkilökohtainen manageri Moona Lahti ja Lauran ex-puoliso Karri Mäntynen. Seuraavana päivänä yksi joukosta löytyy kuolleena. Ottamiaan valokuvia tutkiessaan Anna Laine keksii yllättävän johtolangan.

Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtaan: 

12. Kirjassa on ilkeä tai paha naishahmo


torstai 3. huhtikuuta 2025

Sisko Istanmäki: Yöntähti

Sisko Istanmäki: Yöntähti. 2008. Tammi. 205 sivua.


Takakansi:

Lapsuuden koulutalon eteiseen alkaa saapua vieraita vanhuksia, mutta tunnistaminen alkaa heti. Liverretään kuin linnut, ai sinähän se olet!

Taannoiset pojanvintiöt ovat muuttuneet papparaisiksi, ja entiset tytöt kävelevät kankeasti ja voihkivat polvien kipeyttä. 

Sitten Norma kilistää kupin reunaa ja pyytää hiljaisuutta. Hän nostaa näkyville valokuvan. -Tässä on unelmien talo, huoneita on vaikka kymmenelle, hän sanoo ja tarjoaa asuinkumppanuutta vanhoille luokkatovereilleen. -Ystävyyden talo. Rauhamäki. Eikö olekin sopiva nimi?

Kiusaantuminen leviää huoneeseen kuin sumu. 

Viikkojen vieriessä muutama halukas kuitenkin ilmaantuu. Rauhamäkeen muuttavat Norman ja keittäjä Nellin lisäksi Kielo, jonkinlainen kirjailija, kolmannen luokan kuvataiteilija Helmi ja poikamiespappi Herbert. Heillä on syynsä, mikä kullakin.

Mitään rauhan tyyssijaa talosta ei tietystikään muodostu, reviirien merkintä alkaa jo ulkoportailla. 

Yöntähti on hirtehinen kuvaus vanhuudesta. Se tarkastelee ironisoiden mutta samalla hellästi kirjailijan työtä ja luovuuden loppumista."Hauska on aina vakavaa" kirjoitti Antti Majander HS:n kirjaliitteessä - ei kyllä tästä romaanista - mutta juuri nämä sanat voisivat luonnehtia myös Sisko Istanmäen kerronnan syvintä olemusta. 

Helmet-lukuhaaste:

17. Kirjan päähenkilöllä on lemmikkinä kissa tai koira


Satu Rämö: Rakel

Satu Rämö: Rakel. WSOY. 2024. Sivuja 349.


Atlantin aalloilla saapuvat suurimmat salaisuudet.

Rikosetsivä Hildur Rúnarsdóttirin arki on pitkästä aikaa seesteistä, hän on käynyt surffauslomalla Havaijilla ja Länsivuonoilla on ollut rauhallista. Myös Jakob Johanson on tyytyväinen, vaikka Jakobin pojan kotiutuminen Islantiin ei ole sujunut ongelmitta. Hildur käy säännöllisesti vanhainkodissa tapaamassa perhetuttavaansa Helgaa. Vanhoja muistellessa alkaa paljastua uusia, yllättäviä asioita Rakel-äidistä.

Hildurin lapsuuden kotitalon remontti etenee, kunnes pahin mahdollinen salaisuus paljastuu. Samaan aikaan kesäiseen Ísafjörðuriin saapuva, suuria turistimassoja kuljettava risteilyalus tuo mukanaan ongelmia, jotka koettelevat Hildurin oikeustajua.

Ihan kiva sarjan lopetus, jättää vielä vähän kysymysmerkkejä.

Helmet-lukuhaaste:

6. Kirjassa on prologi eli esipuhe
29. Kirjailijan viimeisin teos




Nura Farah: Lumimaa

Nura Farah: Lumimaa. Otava. 2015. Sivuja 206


Nura Farahin kolmas teos Lumimaa on neljästätoista novellista koostuva kokonaisuus, joka valottaa monelta kantilta nuorten somalialaisten elämää Suomessa somaliyhteisön perinteiden ja suomalaisten rakenteellisen rasismin puristuksessa.

Takakansi:

"Mene takaisin sinne mista olet tullut!"

Millaista on aina erottua muista, marketin kassalla, baarissa, oppitunnilla, uimahallissa? Kun joutuu jatkuvasti törmäämään todellisuuteen, jossa erilaisuus ei ole rikkautta. 

Onko pakko tuntea jatkuvaa kiitollisuutta, onko pakko pienentää itsensä sopeutuakseen normeihin? Värikkäät tarinat kertovat niista raastavista ja mahdottomista tilanteista, jotka ovat maahanmuuttajan arkea. 

Helmet: 

5. Kirja, jonka joku muu on valinnut sinulle


torstai 20. maaliskuuta 2025

Moa Herngren: Skilsmässan

Moa Herngren: Skilsmässan. 2022. Ljudbok. 


Nominerad till Årets bok 2022!

Moa Herngren skildrar i Skilsmässan än en gång mästerligt de tabun som finns i relationer och de känslor som vi kanske inte pratar om så ofta. Precis som i succéromanen Svärmodern beskriver hon hur situationer kan uppfattas så totalt olika och om hur små händelser i vardagen kan växa till oöverstigliga hinder.

Bea och Niklas lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Men efter ett ganska bagatellartat gräl försvinner Niklas hemifrån. Bea tror att han när som helst ska komma hem, bara han lugnat ner sig. Men timmarna går och ingen Niklas kommer.

Under dagarna som följer fortsätter han att hålla sig borta. Och ilskan växer hos Bea. Så här beter man sig inte efter ett långt äktenskap, med två döttrar. Hon tar barnen och åker till Niklas familjs sommarställe på Gotland. Bara för att han har en livskris ska det inte gå ut över deras semester.

Men när det kommer fram att han träffat en annan ställs allt på sin spets. Han är inte intresserad av att försöka lösa krisen, utan han vill skiljas. Hur kan han vara så känslokall och oresonlig efter alla år tillsammans?

Men kommer verkligen skilsmässan som en blixt från klar himmel? Är alltid den som lämnar den onda? Vad kommer fram när man börjar skrapa på ytan?

"Det är stundtals andlöst skickligt berättat, med alla otäcka små konsekvenser som en havererad familjerelation får."

Lotta Olsson, Dagens Nyheter om Svärmodern

"Svärmodern läser du med andan i halsen och en liten känsla av sorg."

Blekinge Läns Tidning om Svärmodern

"Moas tänkvärda bladvändare kan bli perfekt som tv-serie."

Hallands Nyheter om Svärmodern

"Herngren är helt enkelt otroligt bra på att skapa stämning och locka fram starka känslor."

Dala-Demokraten om Svärmodern

Helmet-läsutmaning:
9. En bok med en konflikt


sunnuntai 9. maaliskuuta 2025

Elizabeth Strout: Lucy by the Sea

 Elizabeth Strout: Lucy by the Sea. 2022. Sivuja 288


Takakansi:

In March 2020 Lucy's ex-husband William pleads with her to leave New York and escape to a coastal house he has rented in Maine. Lucy reluctantly agrees, leaving the washing-up in the sink, expecting to be back in a week or two. Weeks turn into months, and it's just Lucy, William and their complex past together in a little house nestled against the sea. 

Rich with empathy and a searing clarity, Lucy by the Sea evokes the fragility and uncertainty of the recent past, as well as the possibilities that those long, quiet days can inspire. At the heart of this miraculous novel are the deep human connections that sustain us, even as the world seems to be falling apart. 

Helmet-lukuhaaste: 

41. Kirjan tapahtumat sijoittuvat aikakauteen, jolla et haluaisi elää (pandemia)


sunnuntai 23. helmikuuta 2025

Moa Herngren: Svärmodern

Moa Herngren: Svärmodern. Ljudbok


Som ensamstående mamma har Åsa alltid haft en nära relation till sin son. Men den relationen, som Åsa har tagit för given, förändras då sonen träffar sin flickvän. När paret akut behöver någonstans att bo ställer Åsa sin egen lägenhet till förfogande. Men att plötsligt bo tillsammans med sin vuxne son och hans flickvän ställer helt andra krav på relationerna. Och när Åsa en dag, med de godaste av intentioner, råkar få veta något hon inte borde, blir det början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.


Missförstådd lämnas Åsa med en ny bild av sin sons uppväxt, fylld av anklagelser hon inte alls känner igen. Är det verkligen han själv bakom orden, eller har han låtit sig påverkas av någon annan? Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i hennes sons liv inte längre är hon, utan hennes svärdotter. Och när hennes egen mamma går bort upptäcker hon att ingen längre finns vid hennes sida.

Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man sett som självklara bryts upp och förändras.

Helmets läsutmaning:

8. En bok med en grön pärm eller en titel som innehåller ordet grön(t)

keskiviikko 19. helmikuuta 2025

Donna Leon: A Noble Radiance

Donna Leon: A Noble Radiance. 1999. Pages 277


A small village at the foot of ther Italian Dolomites the gardens of a deserted farmhouse have lain untouched for decades. But the new owner, keeen for renovations to begin, is summoned urgently to the house when his workmen disturb a macabre grave. 

Wild animals have done their grisly work and the human corpse is badly decomposed. Then  a valuable signet ring is found close by, proving the first vital clue. It leads Commissario Guido Brunetti right to the heart of aristocratic Venice, to a family still grieving for their abducted son...

Helmet-lukuhaaste: 

24. Kirjassa tehdään laittomuuksia


Outi Pakkanen: Seuralainen

Outi Pakkanen: Seuralainen. 2010. Otava. Sivuja 336

Takakansiteksti:

Raamikas kSampo Nygren tarvitsee rahaa maksaakseen pelivelkansa. Tyylikäs Rebecca Koivisto tarvitsee uusia kasvoja seuralaispalvelunsa miesgalleriaan. Nämä kaksi kohtaavat ja sopivat yhteistyöstä. Pian poliisi saa selvitettäväkseen kuolemantapauksen, jonka syyt johtavat paljon syvemmälle kuin mitä ensisilmäyksellä näyttää. 

Helmet-lukuhaaste:

42. Kirjan päähenkilö tekee huonoja valintoja


maanantai 27. tammikuuta 2025

Édouard Louis: Naisen taistelut ja muodonmuutokset

Édouard Louis: Naisen taistelut ja muodonmuutokset 

Adlibris-kuvauksesta:

Hellä ja heltymätön kartoitus naisen asemasta.

Ranskan kohutuimman ja kiitetyimmän nykykirjailijan neljäs teos maalaa intiimin kirjallisen muotokuvan, joka on kunnianosoitus kirjailijan äidin periksiantamattomuudelle ja rinnakkaisteos Kuka tappoi isäni -romaanille.

Myöhään eräänä iltana äiti soitti Édouard Louis'lle. ”Minä tein sen. Jätin isäsi.” Yhtäkkiä hän - 45 vuotta köyhyyden, armottoman systeemin ja maskuliinisen väkivallan keskellä elänyt nainen - oli vapaa.

Naisen taistelut ja muodonmuutokset on kertomus ihmisestä, joka kamppailee oikeudesta elää tasaveroisena yksilönä nyky-Ranskassa. Louis katsoo ihmiskohtaloita sanelevaa järjestelmää silmästä silmään ja hahmottelee veitsenterävän selonteon äideistä ja pojista, politiikasta ja vallasta sekä naisen roolin vaikeudesta - ja pyrkimyksestä vapautua sen kahleista.

Édouard Louis (s. 1992) kirjoitti esikoisteoksensa Ei enää Eddy vain 21-vuotiaana. Siitä lähtien Louis on uudistanut nykykirjallisuutta tekemällä näkyväksi työväenluokkaa laajalti käännetyillä romaaneillaan, jotka ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Häntä on kutsuttu yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä kirjallisista äänistä.

Helmet-lukuhaaste: 

19. Kirja on Keltaisen kirjaston kirjalistalla

sunnuntai 26. tammikuuta 2025

Ingeborg Arvola: Kniven i elden

Ingeborg Arvola: Kniven i elden. Ljudbok

 

”Kniven i elden” av Ingeborg Arvola recenseras av Åsa Linderborg

Det är som hämtat ur Dolly Partons ”Jolene”

Ingeborg Arvolas ”Kniven i elden” bjuder på mentalt motstånd

Åsa Linderborg

 

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2024-01-31

 

Jag läser igenom Ingeborg Arvolas roman ”Kniven i elden” en gång, två gånger och till slut en tredje gång för att försöka förstå vem Brita Caisa är.

Så mycket fattar jag, att Brita Caisa är 35 år och har två söner med två okända fäder. Hon är osedvanligt vacker och har magiska krafter, hon kan hela både människor och djur, även om hon inte alltid lyckas.

Det är 1860-tal i Finnmarken, de norra gränstrakterna runt Finland, Ryssland, Sverige och Norge. Där lever olika sorters samer, finnar, ryssar, alla möjliga, och själv tillhör Brita Caisa kvänerna. De håller med kor och renar, odlar det som går och finns det inget att leva av drar man vidare.

Det är med stor inlevelse som Ingeborg Arvola sätter Brita Caisa och hennes söner på ett par skidor och skickar ut dem i jakt efter ett annat liv – en gård, en man som inte super. De ska ta sig till havet för att fiska, på vägen stannar de till för att byta arbete mot husrum.

De kommer till Mikkos praktfulla gård, den största längs Neidenälven. Han är gift med Gretha, lyckligt gift men olyckligt barnlös.

De stannar ett tag. Folk kommer och går med skvaller. Alla slår vakt om sina hotade identiteter och hur dessa ska knytas till resurser och rättigheter. Sedvanerätten och traderade släkthistorier ställs mot nationalstatens ökade krav på kontroll.

Gretha tar sig an Caisa Britas yngsta pojke när de andra arbetar på åkrarna. Brita-Caisa tycker om att hugga i; allt arbete, allt vardagsbestyr är detaljerat skildrat. En eloge till Marianne Mattsson som måste ha slitit med översättningen av en prosa som velat behålla en språklig tradition, där till exempel samma person kan ha tre olika namn.

 

Det ena leder till det andra, och plötsligt känner sig Gretha tvingad att bönfalla Brita Caisa: Snälla, ta inte min man, bara för att du kan.

Det är som i Dolly Partons låt Jolene, med skillnaden att det är Brita Caisas hjärta man får följa, ett känsloliv som ägnas mer åt naturen än medmänniskorna: ”Solen sprakar när den träffar min kind och min tyngd mot jorden, vi hör ihop, jorden och jag. Och himlen. Och älven”.

 

Jag läser om boken för att försöka förstå varför Brita Caisa gör som hon gör mot Gretha som öppnat sitt hem och tagit sig an hennes barn. Hon tycks renons på skuldkänslor och hon har redan gått igenom skammen med kyrkstraff fyra söndagar och sex månaders fängelse.

Efter tredje vändan ger jag upp; det är den romantiska kärleken och den okuvliga kåtheten som driver Brita Caisa och Mikko. Det är lika banalt som mänskligt, men inte gestaltat så att det övertygar – alltför stora värden står på spel för dem båda. Å andra sidan kan ju åtrå få folk att göra vad som helst. Samtidigt gillar jag just detta, att en så kallad stark kvinna, som ska beundras enligt schablonen, kan bjuda mig ett sådant mentalt motstånd.

 

”Kniven i elden” är den första delen i en trilogi. 2022 belönades den med Norges finaste litterära utmärkelse, Bragepriset, och var även nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023. Jag missunnar inte Ingeborg Arvola det. Mina invändningar till trots, vill jag nog ändå veta hur det ska gå för magen som växer under kjolen, som snart ska ställas inför rätta igen.

FAKTA

ROMAN

» Kniven i elden. Ruijan rannalla – Sånger från ishavet

Ingeborg Arvola

Albert Bonniers förlag

Helmets läsutmaning:

24. En bok där man gör någonting olagligt


tiistai 14. tammikuuta 2025

Miranda Cowley Heller: The Paper Palace

Miranda Cowley Heller: The Paper Palace. First published 2021. Pages 386.


On a perfect August morning, Elle Bishop heads out for a swim in the pond below 'The Paper Palace' - her family's holiday home in Cape Cod. As she dives beneath the water she relives the passionate encounter she had the night before, against the side of the house that knows all her darkest secrets, while her husband and mother chatted to their guests inside.

So begins a story that unfolds over twenty-four hours and fifty years, as Elle's shocking betrayal leads her to a decision that will change her life for ever. 

Helmet-läsutmaning:

3. En bok där huvudpersonen är yngre än du
5. En bok som någon annan har valt åt dig
20. En bok som du tycker skulle bli en bra film eller TV-serie
40. En bok där tiden eller klockan spelar en viktig roll
50. En bok som har rekommenderats av en anställd på biblioteket