lauantai 6. huhtikuuta 2019

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia


Alkuteos: A Manual for Cleaning Women: Selected Stories by Lucia Berlin

Löysin vinkin tähän kirjaan blogista: http://pappilanelamaa.blogspot.com/. Lucia Berlin on yhdysvaltalainen kirjailija, kirjallisuuden opettaja, neljän pojan äiti, alkoholisti, yksinhuoltaja ja sisukas nainen.

Teos sisältää 25 novellia; hauskoja, melankolisia, traagisia ja elämänmakuisia. Tarinoissa on omaa kokemaa ja fiktiota ja runsaasti mustaa huumoria. Lucia Berlin on elänyt vaiherikkaan elämän, asunut USA:n lisäksi Chilessä ja Meksikossa, ollut tekemisissä niin yhteiskunnan syrjäytyneiden kuin akateemisten yliopistoihmisten kanssa. Kertomukset sijoittuvat pesuloihin, bussipysäkeille, tukiasuntoihin, katkaisuhoitoon, katoliseen kouluun, hienostokoteihin sekä kadulle.

Lucia Berlin (1936-2004) oli eläessään pienten piirien arvostama kirjailija. Tämä postuumisti julkaistu teos sisältää myös alkusanat (Lydia Davis) ja johdannon (Stephen Emerson). Onneksi pappilan mummo yllä mainitussa blogissaan olisi mieluummin lukenut alkusanat ja johdannon vasta lopussa, jotta omalle lukunautinnolle olisi jäänyt enemmän tilaa. Kiitos, pappilan mummo: minä luin ne vasta lopuksi. Kannatti.

Kaupassa huomasin, että suomenkielisestä laitoksesta on julkaistu pokkariversio. Ilmeisen suosittu siis tuntuu olevan Suomessakin.

Merkitsen tämän teoksen Helmet-lukuhaasteeseen kohtiin  32. Kirjan nimessä on ammatti ja 40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia.


1 kommentti: