torstai 21. maaliskuuta 2019

Sankarina Helsinki


Kymmenen kirjailijan antologia Sankarina Helsinki (Otava 2000)



Sankarina Helsinki - Merkitsen tämän kirjan Helmet-lukuhaasteen kohtaan 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema (kai se käy, vaikka onkin piirretty) ja 34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia.

Alkusanoista lyhennellen:

Kymmenen helsinkiläistä kirjailijaa tervehtii Itämeren tytärtä kaupungin 450-vuitisjuhlan ja kulttuurikaupunkivuoden kunniaksi.

Kaupunki on tapahtumien näyttämönä, muistojen kehyksenä ja harmittavien ihmisten harmittavana kohtauspaikkana. Elämässä mielikuvitus on äkkiä totta ja totinen tapahtuma pian kaikkea muuta kuin totta.

Novellit, runot ja pakinat maalaavat kuvaa Kustaa Vaasan vuonna 1550 perustamasta kaupungista, sen kaduista, puistoista, rannoista, ihmisistä. Voiko nuoruudn kevätiltojen Esplanadin vielä nähdä, kuulla ja haistaa? Jos Helsinki olisi mies, olisiko sillä knallin alla tummansininen hiihtopito?

Oma arvio:

Kukin kirjailija on käsitellyt aihetta omalla tavallaan; aina jännittävästä tarinasta runouden kautta asialliseen analyysiin. Etsin kirjasta luettavaa lukulähettiläälle ja muutama tarina sopii siihen tarkoitukseen oikein hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti