lauantai 30. lokakuuta 2021

Rosa Liksom: Väylä

 Rosa Liksom: Väylä. 2021. Äänikirja


"Syyskuu 1944. Kymmenet tuhannet ihmiset hylkäävät kotinsa paetakseen Lapin sodan nimellä tunnetun hävityksen jaloista. Kaiken keskellä on kotitilansa karjaa kuljettava tyttö, jonka perheen sota on hajottanut.

Väylä on vangitseva romaani vaelluksesta, pakolaisleireistä ja joesta, joka kotinsa jättäneille merkitsi elämän ja kuoleman rajaa. Se on vuodenkierron mittainen kasvukertomus, tarina pienen kylän tytöstä ja poluiksi vaihtuvista teistä, luonnosta ja äidin etsimisestä. Liksomin kerronta saa loankin loistamaan.

”Meitä kaikkia yhisti yksi asia, olima tien päälä ja kuljima kohti länttä.”

Pidin tosi paljon ja suosittelen. Äänikirjaa luki Anna Saksman, joka mielestäni onnistui  luonnollisesti lukemaan Tornionjokilaakson meänkielen murretta. Sama lukija luki aiemmin kuuntelemani Pienen hauen pyydystys -kirjan, jossa puhuttiin itäisen Lapin murretta. Murretta oli nytkin nautinnollista kuunnella, mutta sitten mietin, että olisi ollut kiva olla itse kirjakin kädessä. Joihinkin murreilmaisuihin olisi ollut kiinnostavaa palata. 

Vaikka tarina sijoittuu ajallisesti kauas, on pakolaisuuden kuvaus niin kovin tuttua. Ruotsi otti suomalaisia pakolaisia vastaan ja halusi auttaa sodasta kärsiviä ihmisiä. Mukana ovat kuitenkin nykyäänkin tutut ajatukset likaisista pakolaisista, jotka ryypiskelevät, laiskottelevat ja vievät naiset. Pakolaisuus ei ole ruusuista, vaikka vastaanottajat ovatkin ystävällisiä, tarjoavat terveyden huoltoa ja majoitusta. 

”…Huomasin, että se sotaherra mittaili minua. Miekin pyyristelin sitä. Sillä oli kiiltävä nokka ja jokasessa kultasessa takinnapissa kolme ruunua. Se huokasi syvhään ja sano, että mie olen tähän asti aatelu, että tet sottaa pakhoon tulheet asetutta meän ruokapöythään kuttumattomina viehraina ja ahmitta ensimmäiseksi kaikki herkut, mutta ko mie katton sinua, minun syän heltyy ja mie ymmärrän, että tet että ole jättähneet ommaa maatanna huvin vuoksi. Kuolemanpölkö teät on tänne ajanu. …”

Pakolaisia eivät olleet vain ihmiset, vaan myös eläimet. Tarinassa päähenkilö on muutaman muun kanssa kuljettamassa lehmiään kotiseudultaan Ruotsiin pakolaisleirille. Inhimillisyys nousee vahvasti esiin päähenkilöiden suhteessa eläimiinsä.  

Helmet-lukuhaaste:

3. Historiallinen romaani

7. Kirjassa on kaveriporukka

43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä

45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti