maanantai 4. lokakuuta 2021

Tove Jansson: Resa med lätt bagage

 Tove Jansson: Resa med lätt bagage. 1987. 197 sidor


I Resa med lätt bagage finns elva noveller om frihet och fångenskap. Ett gemensamt tema är inte alltid direkt om en resa men ändå om en förändring eller om att på ett eller annat sätt stå inför något nytt. Personerna varierar allt från ett sommarbarn samt Matti som leker Tarzan till pensionärer i Alicante eller ett äktapar i trettioårsåldern.

I förordet skriver novellisten och författaren Johanna Holmström att i de flesta novellerna finns en alldeles tydlig spänning under ytan, i vissa fall till och med hot. Hennes favoritnovell i samlingen är Måsarna. Själv tyckte jag mest om novellen Främmande stad.

Johanna Holmström inleder förordet med en fråga: Går det någonsin att återvända? Den frågan kan man ställa sig efter varje novell i denna samling. Som vanligt skriver Tove Jansson mera mellan raderna än på raderna.

De övriga novellerna är: 

Korrenspondens, Åttioårsdag, Sommarbarnet, Resa med lätt bagage, Lustgården, Shopping, Skogen, Gymnastiklärarens död, Växthuset

Helmet läsutmaning får tillägg i: 

45. En bok skriven av en nordisk författare


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Max Seeck: Den trogne läsaren

 Max Seeck: Den trogne läsaren. Ljudbok Originalets titel: Uskollinen lukija. Tammi. 2019. "En finsk thriller som utspelar sig under nå...