torstai 3. helmikuuta 2022

Rosa Liksom: Everstinna

 Rosa Liksom: Everstinna. 2017. Äänikirja

Kirjasammon esittely:

"Everstinna on yhden yön romaani, sisäinen monologi, joka kasvaa erään ajan anatomiaksi. Kysymys on Suomesta, jossa valmistaudutaan sotaan, eletään Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä ja ollaan lujasti kallellaan jälkimmäiseen, kunnes tuo liitto kaatuu. Kysymys on myös toisesta liitosta: perhehelvetistä. Kun miehellä on jääkärikoulutus, sadistinen luonne ja huono itsetunto, luonnollisen kuoleman kokeva nainen, jonka luontoa on koeteltu, on suuri selviytyjä. Kysymys on vallasta, sen ottamisesta ja siihen alistumisesta - Perheessä, juuri itsenäistyneessä valtiossa ja Euroopassa."

Poliittisesti valkoisessa perheessä Kittilässä kasvanut nuori tyttö rakastuu itseään huomattavasti vanhempaan everstiin. Lapissa on paljon saksalaisia, jotka tulevat tutuksi niin henkilöinä kuin aatteellisesti: vihataan "temokratiaa, liperalismia, ryssiä ja kommunisteja". Everstinna seurustelee myös ajan suomalaisten tunnettujen kulttuurihenkilöiden kanssa ja oppii hienoille tavoille. Avioliitosta tulee romanttisen alun jälkeen perhehelvetti, jossa eversti pahoinpitelee vaimonsa useaan otteeseen sairaalakuntoon ja lopulta itsemurhan partaalle. Everstinna löytää  kuitenkin itsestään voiman aloittaa uusi elämä ja uusi rakkaus.  

Teksti on kirjotettu meänkielellä, jota on aina yhtä herkullista kuunnella. Suurin osa teosta on Rosa Liksomille tyypillistä melkoisen reteää kieltä; mitään ei hienostella. Loppupuolella päähenkilön elämä rauhoittuu ja se kuuluu tekstissäkin tasaantumisena. Lapin kaunis luonto ja kesän valoisuus välittyvät tekstissä kuin Jerisjärven hiekkaranta. 

Helmet-lukuhaaste:
1. Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota
46. Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti