lauantai 4. kesäkuuta 2022

Maeve Binchy: Vinter i drömhuset

Maeve Binchy: Vinter i drömhuset. Norstedts. 2012. 335 sidor
Originalets titel: A Week in Winter
Översättning: Eva Haskå


Vinter i drömhuset blev Maeve Binchys (1940-2012) sista roman och blev belönad med Irish Book Award. Allt som är bekant och kännetecknande i hennes romaner finns med: värme, humor och romanfigurer som man automatiskt tycker om.

Med drömhuset avses Stone House i Stoneybridge på Irlands västkust, ett stort hus som håller helt på att förfalla. Den driftiga Chichy Starr återvänder från USA och köper huset för att renovera det till ett hotell där hon ska erbjuda stressade storstadsbor vila och rekreation, goda middagar vid ett stor bord samt vandringar i naturen.

Boken består av tio olika berättelser med var sin huvudperson eller huvudpersoner. Chickys berättelse är den första. Chicky är hemma i Stoneybridge och vi får veta varför hon överhuvudtaget åkte till Amerika och varför åkte hon tillbaka och vad som hände sedan. 

Efter Chicky kommer Rigger och sedan Orla och vad som hände åt dem och hur och varför de kommer till Stone House i Stoneybridge för att jobba där.

Efter Chicky, Rigger och Orla berättas det om invigningsveckan och de första gästerna. Vi blir bekanta med amerikanen John, Anders från Sverige, Winnie med sin blivande svärmor Lillian, läkarparet Henry och Nicola, Ann och Charlie Wall, den pensionerade rektorn Miss Nell Howe samt bibliotekarien Freda. Varje gäst, liksom Chicky, Rigger och Orla, har sin berättelse, historia, sina erfarenheter och hemligheter. De kommer ur olika skäl till invigningsveckan i Stoneybridge.

Maeve Binchy skriver underhållning. Hon har en bred uppställning av romanfigurer. Varje berättelse är olik den andra.

Jag undrar dock över titeln Vinter i drömhuset som på originalspråket heter A Week in Winter. Jag tyckte under hela boken att det inte handlade om någon vinter, men vad vet jag. 

I Helmet läsutmaning tecknas:
20. Karaktärer i boken har övernaturliga förmågor
36. Boken följer många generationers liv
38. I boken förverkligar någon en dröm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti