maanantai 28. elokuuta 2023

Alice Zeniter: Unohtamisen taito

Alice Zeniter: Unohtamisen taito. 2019. Otavan kirjasto. 568 sivua
Ranskankielinen alkuteos: Lárt de pedre. 2017.
Suomentaja: Taina Helkamo


Kirjan luvut ovat: 
Esipuhe, sivut 5-12
Osa 1: Isän Algeria, sivut 13-175
Osa 2: Kylmä Ranska, sivut 179-394
Osa 3: Pariisi on yhtä juhlaa, sivut 397-568

Tarina alkaa 2000-luvun Pariisista. Taidegalleriassa työskentelevä ranskalais-algerialainen Naϊma ei tunne perheensä historiaa, koska hänen vanhempansa ja isoisänsä vaikenevat siitä. Isoäiti on edelleen elossa, mutta hänen kanssaan Naϊmalla ei ole riittävän hyvää yhteistä kieltä. Galleriaan puuhataan algerialaisen taiteilijan näyttelyä ja Naϊman tehtäväksi tulee matkustaa maahan hakemaan taitelijan teoksia. 

Kysyttäessä Algeriasta Hamid-isä ei halua kertoa mitään, vaan sanoo unohtaneensa kaiken.

Naϊman isoisä Ali taisteli toisessa maailmansodassa Ranskan armeijassa. Levottomuudet Algeriassa alkavat 1950-luvulla Ranskan siirtomaavallan aikana ja kapinallisryhmät vaativat maan itsenäistymistä ja irtautumista Ranskasta. Väkivallaltakaan ei vältytä ja syntyy koston kierre kapinallisten ja siirtomaavallan välillä. Ranskan armeijassa palvellut Ali ei usko kapinallisten voittoon, vaan kääntyy ranskalaisten puoleen. Tämä on kohtalokas valinta, jonka takia hän joutuu pakenemaan maasta. 

Ali on harki. Harkit ovat Alin tavoin Ranskan armeijassa palvelleita algerialaisia ja heidän jälkeläisiään. Algeriassa heitä pidetään pettureina, koirina, luopioina ja kaikin tavoin halveksittavina henkilöinä. Algerian itsenäistyttyä 1962 heidän henkensä on vaarassa ja ainoa vaihtoehto on lähteä maanpakoon. Ranskan valtio auttaa kyllä pakolaiset maahan, mutta elämä piikkilankojen ympäröimällä pakolaisleirillä ja myöhemmin ahtaissa oloissa on rankkaa monilapsiselle perheelle. 

Esikoinen Hamid oppii kielen vanhempiaan paremmin. Hän häpeää perhettään, heidän alisteista asemaansa ja huonoa kielitaitoaan. Hamid pääsee ylioppilaaksi, katkaisee siteet perheeseensä, asettuu Pariisiin ja menee naimisiin ranskalaisen naisen kanssa. Hänestä tulee keskiluokkainen virkamies, joka haluaa unohtaa Algerian, äidinkielensä ja isiensä uskontonsa. Perheeseen syntyy neljä tytärtä, joista Naϊma on Alice Zeniterin alter ego. 

Algerialaisten asenteet harkeja kohtaan ja vihan ja halveksunnan pitkäaikaisuutta kuvaa presidentti Abdelaziz Bouteflikan sanoma 14.6.2000, eli neljä vuosikymmentä itsenäistymisen jälkeen:

Minun on sanottava, että vielä ei olla siinä tilanteessa, että harkien vierailut olisivat mahdollisia. Se on aivan sama kuin vastarintaliikkeessä taistellutta ranskalaista pyydettäisiin kättelemään yhteistoimintamiestä.  

Helmet-lukuhaaste:

09. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön, ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä
50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti