maanantai 28. elokuuta 2023

Anne Swärd: Jackie

Anne Swärd: Jackie. 2020. Ljudbok. Uppläst av Anna-Maria Käll


"Tidigt om försommaren, på ett försenat tåg på väg mot huvudstaden och ett nytt liv - allt börjar där. Och som om hon redan har en föraning om att någonting är på väg att ske registrerar hon alla i vagnen. Någonting i luften, hon vet ännu inte vad, men om det sker kommer hon sannolikt att vara det mest uppmärksamma vittnet efteråt."

Jackie, som egentligen heter Anne, vilket vi får veta först alldeles i slutet, träffar en drop-dead-corgeous man på tåget. Relativt snabbt blir hon förälskad i honom. Septembervärmen tar dem ofta till taket på mannens lägenhet. De kan spendera dagar bara att älska, prata och medan mannen lagar fantastiska måltider för dem. Jackie lämnar lägenheten bara ibland för att hämta kläder, för att delta i en krokikurs eller för att träffa väninnan Connie. Jackie har planer på att söka till en konstskola, vilket hon inte vågar tala om för mannen. 

Mannen är en skicklig manipulatör, en uppenbar psykopat, som snabbt omsluter Jackie helt i sin makt. Sakta bearbetar han hennes självkänsla och handlingsförmåga. Hon vet att hon borde sticka efter det första slaget men stannar kvar. Till slut andas hon knappt utan hans tillstånd. 

Det är alltid lika otäckt och motbjudande att läsa om våld i nära relationer. Boken hör till litteraturcirkelns läslista, annars hade jag knappast läst den. Konstigt var hur läsaren uttalade Jackies namn med "j" trotts att Jackie hade valt namnet med tanke på Jacqueline Kennedy vars smeknamn uttalas på det engelska sättet. 

Helmets läsutmaning:
 
20. Boken berättar om en kvinna som gör en resa
50. En medarbetare på biblioteket har rekommenderat boken


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti