tiistai 10. syyskuuta 2024

Minna Rytisalo: Lempi

Minna Rytisalo: Lempi. Gummerus. 2016. Sivuja 230


Kimmoke lainata tämä kirja tuli, kun huomasin Helsingin kaupunginteatterin ottaneen Lempi-näytelmän ohjelmistoonsa. En kadu. Lempi on ehdottomasti tänä vuonna lukemistani kirjoista vaikuttavin. Ehkä menen katsomaan näytelmänkin.  

Takakannesta:

"Lapin sota pyöräyttää ihmisten elämät kuin ruletissa. Viljami joutuu jättämään vastavihityn vaimonsa piikatytön kanssa kaksin kotiin ja lähtemään rintamalle. Kaikkien kolmen on tartuttava tilaisuuteen ja elettävä hetkessä tehtyjen päätösten kanssa. Rakkaus kannattelee, tuhoaa ja muuttuu syyllisyydeksi.

Lempi on kolmen henkilön todistus Lapin sodan aikaisesta perhetragediasta. Varmaotteinen esikoisromaani kutoo Viljamin, Ellin ja Siskon kertomukset taidokkaasti yhteen ja osoittee, miten emme koskaan näe toisiamme kokonaisina - meidän tarinamme sivuhenkilöt ovat pääosassa omassa elämässään.

Minna Rytisalon herkkyydessään väkevässä romaanissa on voimakas jännite ensimmäiseltä suvulta viimeiselle. Lempi on ilmaisuvoimainen tarina rakkauden haavoittamista ihmisistä ja siitä, miten sattumanvaraista elämä on."

Helmet-lukuhaaste:

01. Kirjan nimessä on erisnimi 
05. Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäsi 
07. Kirjassa rakastutaan
29. Kirjassa valehdellaan 
37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita 
38. Kirjan kannessa tai nimessä on käsi tai kädet 
41. Kirjassa syntyy lapsi 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti