lauantai 15. toukokuuta 2021

Deborah Levy: Varm mjölk

Deborah Levy: Varm mjölk. Ljudbok.


Min kärlek till min mamma är som en yxa. Det skär väldigt djupt.

Hot Milk är ett komplext verk om en mamma som heter Rose och en dotter som heter Sofie. Mamman har någon form av fotsjukdom som gör att hon knappt kan gå. Hon har dessutom många andra sjukdomar och symtom. Spänningen i berättelsen är om mamman är sjuk på allvar eller om hon använder sina sjukdomar som ett sätt att hålla sin dotter nära och kontrollera hennes liv. När romanen fortskrider börjar man dock undra vem som är beroende av vem.

Modern Rose och dottern, antropologen Sofie har kommit till en klinik i Spanien och doktor Gómez för att söka bot på Roses fotproblem. Under behandlingarna har Sofie ledigt och blir bekant med omgivningens människor. Hon inleder intima förhållanden både med en tysk konstnär, sömmerskan Ingrid Bauer och en ung spansk Juan. Sofie flyger också till Grekland på ett kort besök hos sin far som nyligen gift sig och fått ett barn.

Denna bok var min första Deborah Levy men blir knappast den sista. Berättelsen lockar till att analysera de många symbolerna; mjölk förekommer väldigt ofta, olika skador inträffar ofta, dubblabetydelser på namn, symboler på de olika könen får uppmärksamhet, de olika språken (spanska, engelska och grekiska) har betydelse. Varm mjölk kunde faktiskt fungera som en övning i litterär analys.

Jag vill anteckna Varm mjölk i Helmet-läsutmaning i punkt 6 eftersom Sofie faktiskt blir kär i den tyska Ingrid. Juan är mera tidsfördriv.  

6 Boken skildrar kärlek

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti