maanantai 7. kesäkuuta 2021

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys

Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys. 2019. Siltala.

BookBeat-äänikirja. lukijana Anna Saksman. 


Kalevi Jäntin palkinto 2019, Tähtifantasiapalkinto 2020 ja Lappi-kirjallisuuspalkinto 2021.

Tarina sijoittuu Itä-Lapin perukoille ja alkaa nimensä mukaan pienen hauen pyydystämisestä. Mutta kyse ei ole mistään tavallisesta kalaretkestä, vaan aivan muiden voimien taltuttamisesta. Elina Ylijaako palaa Etelä-Suomesta kotiseudulleen selvittämään henkilöhistoriaansa, suhdettaan Lappiin ja  nuoruudenrakastettuunsa. Hän kohtaa kotiseudun ihmisten lisäksi Lapin mytologian olioita, jotka elävät rinnakkain ihmisten kanssa. Löytyy peijooni, meteli, raitajalka, näkki, hattara, Moukku-Olli ja ties ketä. Tarinaan liittyy myös mahdollinen rikos, josta Elinaa tulee reipas poliisinainen Janatuinen pidättämään. Kaiken tämän ohella tarina on varsin humoristinen.

Lähdin tätä kirjaa etsimään kuunneltavaksi, koska olen ihastellut Juhani Karilan tapaa kirjoittaa Helsingin Sanomissa kolumneja ja tv- ja elokuva-arvosteluja. Hänen kielenkäyttönsä on todella erikoislaatuista. Pienen hauen pyydystys on samaa upeaa kieltä. Henkilöiden repliikit ovat kaikki paikallisella murteella, ja sitä on mainio kuunnella. Anna Saksman onnistuu oikein hyvin murrerepliikkien lukijana.

Helmet-lukuhaaste saa merkinnän kohtaan:

34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Elizabeth Strout: Amy & Isabelle

 Elizabeth Strout: Amy & Isabelle. 2016. Ensimmäinen julkaisu 1999. 402 sivua. Amy & Isabelle (suomenkielisen version nimi on Pikkuk...