torstai 3. lokakuuta 2024

Enni Mustonen: Kasvattitytär

Enni Mustonen. Kasvattitytär. 2023. Otava. 400 sivua.


Etukäteen päätin, että en ala seurata tätä sarjaa. Toisin kävi; luin kirjoituksen ensimmäisestä ja toisesta osasta ja pakkohan se oli sen jälkeen tilata kirjastosta. Tällä kertaa sarjassa on vain kolme osaa, koska siinä ei seurata useamman sukupolven elämää, vaan vain yhden henkilön. 

En kadu, että ryhdyin tähän. Tarina on mukaansatempaava. Eniten kiinnostaa tosin arkielämän kuvaus, miten töitä tehtiin, kangasta kudottiin, vaatteita ommeltiin ja miten ruokaa valmistettiin. Enni Mustonen eli Kirsti Manninen on historioitsija, joten kirjan tietoihin voi luottaa. 

Hedvig Eleonora Lilliehöök af Fårdala, eli Hedda Noora (1756-1833) on todellinen henkilö, joka tuli 17-vuotiaana Långaredin kartanosta Länsi-Götanmaalta enonsa Anders de Brucen ja tämän vaimon Hedvig Juliana Nordenskiöld kasvattityttäreksi, koska hänen isänsä ei kyennyt huolehtimaan perheestään säädynmukaisesti. 

Pian hänet lähetään kasvattiäitinsä kotikartanoon sairastuneen emäntäpiian avuksi. Huusholli on hunningolla ja nuorelle Hedda Nooralle lankeaa suuri vastuu. Adolf-serkku tukee häntä ja niskoitteleva palvelusväki alkaa vähitellen uskoa Hedda Nooraa. Komea meriupseeri Otto-serkku on vienyt Hedda Nooran sydämen, mutta onko hän se oikea? 

Helmet-lukuhaaste:

07. Kirjassa rakastutaan
08. Kirjan nimessä on perheenjäsen 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti